Interreg logo

Waarom en hoe

Warmteregulatie
in de gebouwde omgeving

Meer dan een derde van het totale jaarlijkse energieverbruik in de EU is gerelateerd aan de gebouwde omgeving. Om onze klimaatdoelen te halen en een duurzame, klimaatneutrale gebouwde omgeving te realiseren, moeten we het energieverbruik verminderen en de opwekking van groene energie op locatie vergroten.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

project sunovate

SLIM RAAM

Ramen hebben grote invloed op het energieverbruik van een gebouw. Ze vormen het meest kwetsbare deel van de buitenkant van het gebouw, enerzijds door warmteverlies van radiatoren in de winter, anderzijds door verhoogde binnentemperatuur in de zomer als gevolg van zonnewarmte. Hoewel energiezuinige beglazing een grote impact kan hebben op het energieverbruik van een gebouw, is het in de huidige situatie ofwel geoptimaliseerd om warmteverlies door radiatoren te verminderen, of om overdracht van zonnewarmte te voorkomen.

Omdat in tussenliggende klimaten beide soorten energieverlies even belangrijk zijn, ontwikkelen we binnen Sunvate een nieuw type energiezuinig slim raam, dat autonoom zijn zonnewarmte blokkerende eigenschappen verandert bij een vooraf bepaalde temperatuur. Hierdoor maakt de nieuwe technologie het mogelijk om een gebouw in de winter te verwarmen door gebruik van zonnewarmte. Dit in combinatie met een verminderd warmteverlies van de radiator vermindert de warmtevraag. Tegelijkertijd voorkomt de technologie in de zomer dat zonnewarmte een gebouw binnenkomt, waardoor de kamertemperatuur laag blijft en de vraag naar koeling wordt verminderd.

WARMTE BLOKKERENDE ZONNEPANELEN

Voor energieopwekking ter plaatse is het gebruik van gebouw-geïntegreerde fotovoltaïsche zonne-energie (BIPV) een populaire en veelbelovende oplossing. BIPV combineert het oogsten van zonne-energie met een hoog vermogen met design elementen die perfect passen in het dak en / of de gevel van een gebouw. Hierdoor worden de esthetiek en acceptatie verbeterd maar wordt ook het toepassingsgebied van zonnepanelen verbreed.

Omdat BIPV zonnepanelen in de gebouwschil zijn geïntegreerd hebben ze, meer dan standaard zonnepanelen, last van oververhitting. Dit kan leiden tot een verminderd vermogen, maar ook tot een verkorte levensduur. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelen we binnen Sunovate warmte blokkerende zonnepanelen met een verhoogd vermogen en een langere levensduur.

De gepigmenteerde encapsulanten in de zonnepanelen blokkeren infraroodstraling zonder het deel van het zonnespectrum te beïnvloeden dat wordt omgezet. Dit vermindert oververhitting van BIPV en verhoogt hierdoor het jaarlijkse vermogen en de levensduur van de zonnecellen.

Menu