De energierekening flink laten dalen met behulp van ‘slimme ramen’

Deel dit artikel:

Het is misschien wel het meest besproken onderwerp van de laatste maanden: de stijgende energieprijzen. Met het veranderende klimaat wordt het hoog tijd om te verduurzamen. Enerzijds om onze wereld te vergroenen en anderzijds om te besparen op de exploderende energiekosten.

Nieuwe mogelijkheden om te verduurzamen

Er zijn allerlei manieren om energie te besparen. En gelukkig passen steeds meer mensen en bedrijven deze energiezuinige maatregelen toe. Zonnepanelen zijn haast niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zuinige HR-ketels zijn standaard geworden en ook zonneboilers en warmtepompen winnen aan populariteit. Binnenkort volgt er een nieuwe manier om een ruimte slim te verwarmen én te koelen met ‘slimme ramen’. Deze innovatieve technologie is in het kader van project Sunovate ontwikkeld door onderzoeksinstituut TNO en haar partners.

Innovatieve SunSmart technologie

Het slimme raam maakt gebruik van een bijzondere technologie. Het raam schakelt, afhankelijk van de buitentemperatuur, automatisch tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Het is geoptimaliseerd om het energieverbruik te beperken in een gematigd klimaat met koude winters en warme zomers, zoals in Nederland.

Een veelbelovende eerste pilot

Eind juni deelde TNO de veelbelovende resultaten van de eerste pilot, die in januari begin dit jaar startte. De testen toonden aan dat het slimme raam schakelt van het doorlaten van infraroodlicht naar het blokkeren ervan, zodra er direct zonlicht op het raam valt en de omgevingstemperatuur boven de 20°C ligt. Het terugschakelen van blokkeren naar doorlaten gebeurt doorgaans in de nacht, wanneer het glasoppervlak afkoelt. Op deze manier wordt zonnewarmte optimaal benut en is er minder energie nodig voor zowel het verwarmen als koelen van een gebouw. De extra energie- en kostenbesparingen kunnen oplopen tot 8% en 23,70 €/m² glas per jaar ten opzichte van het beste dubbelglas dat nu op de markt is. Omgerekend zou een huishouden er zo’n €500 euro per jaar mee kunnen besparen.

Veel media-aandacht voor deze ontwikkeling

Niet alleen TNO en haar partners zijn ontzettend blij met de eerste resultaten, ook andere media toonden grote interesse in dit nieuws. Geïnteresseerd in gerelateerde artikelen? Klik op onderstaande links voor meer informatie.

 1. Slim raam met groot energiebesparingspotentieel levert veelbelovende resultaten in eerste pilot-praktijktest (TNO)
 2. Nederlandse wetenschappers komen met een slim raam dat je energierekening behoorlijk kan laten dalen (Scientias)
 3. Pilot SunSmart raam met veelbelovende resultaten (Glas in Beeld)
 4. ‘Slimme ramen’ van TNO laten zelf warmte door of houden het tegen (Change Inc.)
 5. Slim raam laat warmte door en blokkeert het (Susanova)
 6. Proef met slim raam dat zonnewarmte blokkeert en doorlaat succesvol (Solar Magazine)
 7. Slim raam regelt de temperatuur in huis (De Limburger)
 8. Energie besparend slim raam blijkt veelbelovend (Engineeringnet)
 9. Proef met slim raam dat zonnewarmte blokkeert en doorlaat succesvol (Innodura)
 10. Proef met slim raam dat zonnewarmte blokkeert en doorlaat succesvol (De Duurzame Wereld)
 11. Proef met slim raam dat zonnewarmte blokkeert en doorlaat succesvol (Vlaams Nieuws)
 12. ‘Smart window’ demonstrates energy saving potential (Smart Energy International)
 13. Airco’s slurpen energie, wat zijn duurzame alternatieven? (RTL Nieuws)

Join the conversation

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Menu